ÖNCELİKLE BİRKAÇ VÜCUTLA İLGİLİ ŞAŞIRTICI RAKAMLARA BAKALIM:
BURDAN DA ANLAYACAĞIMIZ ÜZERE KALBİMİZ VE DAMARLARIMIZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR. VÜCUMUZDAKİ SAYISIZ HÜCRENİN BESLENMESİ, OKSİJENLENMESİ VE ATIKLARINI UZAKLAŞTIRABİLMESİ İÇİN KANA VE DOLAYISIYLA DA DAMARLARIMIZA VE KALBİMİZE ÇOK İHTİYACIMIZ VAR. FAKAT STRES, SİGARA-ALKOL KULLANIMI, AŞIRI TUZ TÜKETME, YAĞLI BESİNLERLE BESLENME, ŞİŞMANLIK VE BAZI METABOLİK HASTALIKLAR GİBİ SEBEPLERLE KALP VE DAMARLARIMIZ ZAYIFLAR, ESKİSİ GİBİ İŞLEVLERİNİ YERİNE GETİREMEZ HALE GELİRLER. BUNUN SONUCUNDA DA YETERİNCE BESLENEMEYEN DOKULARIMIZDA HASARLAR VE BELKİ DE BAZI ORGAN KAYIPLARIYLA KARŞI KARŞIYA KALIRIZ. KALP DAMAR HASTALIKLARINA BAKICAK OLURSAK:
ATEROSKLEROSİZ : ARTERLERİN DUVARLARI YUMUŞAK LAPAYA BENZEYEN ÇÖKELTİLERLE KAPLANIR VE BUNLAR ZAMANLA SERTLEŞEREK DAMARI DARLAŞTIRIP KAN AKIMINI ENGELLER. BU DURUM DAMAR SERTLİĞİ OLARAK BİLİNİR.
KORONER KALP HASTALIĞI (KKH) : KORONER KALP HASTALIĞINA NEDEN OLAN RİSK FAKTÖRLERİ ; BİREYİN DENETİMİ ALTINDA OLMAYAN VE OLAN OLMAK ÜZERE İKİYE AYRILMIŞTIR. BİREYİN DENETİMİ DIŞINDA OLAN FAKTÖRLER ; YAŞ, CİNSİYET VE KALITIMDIR. BİREYİN DENETİM ALTINA ALABİLECEĞİ RİSK FAKTÖRLERİ ; KOLESTEROL VE YAĞ ASİTLERİ, SİGARA, HİPERTANSİYON, DİYABET, STRES, C REAKTİF PROTEİN, HOMOSİSTEİN, KALSİYUM, CHLAMYDİA PNEUMONİA, FİBRİNOJEN, BÖBREK HASTALIĞI, OKSİDASYON STRESİ, ŞİŞMANLIK, EGZERSİZ, DİYET POSASI VE SERUM LİPİTLERİ OLARAK SIRALANABİLİR.
HİPERTANSİYON : KAN BASINCININ NORMAL DEĞERLERİ 12 – 8 OLARAK TANIMLANIR. HİPERTANSİYON ; KAN BASINCININ NORMAL DEĞERLERİN ÜSTÜNDE SEYRETMESİ DURUMUDUR. HİPERTANSİYONDA RİSK FAKTÖRLERİ ; KALITIM, ŞİŞMANLIK, DİYET VE İLAÇ KULLANIMI OLARAK DÖRT GRUPTA TOPLANABİLİR.
KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA ÖNLENEBİLİR RİSK FAKTÖRLERİNİN BAŞINDA BESLENME ŞEKLİ, ŞİŞMANLIK VE SEDANTER HAYAT ( HAREKETSİZ HAYAT ) ÖN PLANA ÇIKMAKTADIR.
KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME TEDAVİSİNDE İLK HEDEFİMİZ HASTALIK OLUŞMADAN EVVEL ÖNLEYİCİ SAĞLIK HİZMETİ VERMEKTİR. BU BAĞLAMDA UYGULANACAK OLAN YÖNTEM ; BİREYİN SAĞLIKLI KİLOSUNU KORUMAK VEYA O KİLOYA İNMESİNİ SAĞLAMAK VE YAŞAM BOYU SPOR ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAKTIR.
BU ALANDA İKİNCİL HEDEFİMİZ İSE HASTALIK OLUŞMUŞ İSE İLAÇ TEDAVİSİNİN YANISIRA BİREYİN BESLENME DÜZENİNİ DEĞİŞTİREREK SAĞLIĞINA TEKRAR KAVUŞMASINI SAĞLAMAKTIR.
DİYETİSYEN GÜLEN AKBOYAR